Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Näin kansallinen tulorekisteri eli KATRE vaikuttaa yrityksen arkeen käytännössä
10.10.2017 8:22

Näin kansallinen tulorekisteri eli KATRE vaikuttaa yrityksen arkeen käytännössä

Kansallinen tulorekisteri eli reaaliaikainen tulorekisteri on tulossa koko maan laajuiseen käyttöön vuonna 2019. Tuloverorekisterin tavoitteena on vähentää byrokratiaa yrityksissä sekä parantaa verotuksen reaaliaikaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Mitä KATRE-hanke tarkoittaa yksittäisen yrittäjän tai yrityksen näkökulmasta?

Mikä KATRE? 

Kansallinen tulorekisteri tarkoittaa yhtenäistettyä rekisteriä kaikkien kansalaisten tulotiedoista. Tällöin kaikki viranomaistahot, jotka tarvitsevat kansalaisten tulotietoja, saavat tiedot suoraan keskitetystä rekisteristä, eikä työnantajan tai työntekijän tarvitse ilmoittaa tulojaan erikseen moneen kertaan eri tahoille. Kaikki kansalaisille suoritetut maksut kirjataan rekisteriin kerran, mikä helpottaa kirjauksiin ja ilmoituksiin liittyvää taakkaa. 

Toki tulorekisteri tuo hyötyä myös yksittäiselle kansalaiselle. Rekisterin avulla tulonsaaja voi sähköisen asiointipalvelun kautta nähdä kaikki itseään koskevat tiedot, eli esimerkiksi palkkoja, eläkkeitä ja etuuksia, reaaliajassa. Myös etuuksien käsittely helpottuu huomattavasti. 

tulorekisteri ja palkanlaskentaohjelma

Lähde: vero.fi

Miten tulorekisteri vaikuttaa yrityksen arkeen? 

Tällä hetkellä yritysten täytyy ilmoittaa tiedot maksetuista palkoista monelle eri taholle monessa eri muodossa ja täysin eri aikatauluissa. Tulorekisteri korvaa kaikki nämä yrityksille tutut kuukausi- ja vuosi-ilmoitukset kokonaan. Erillisiä ilmoituksia Verohallinnolle, työeläkelaitoksille tai työttömyysvakuutusrahastoille ei enää tehdä, vaan kaikki tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti yhtenäiseen rekisteriin. Myös esimerkiksi palkkaselvitykset ja -todistukset jäävät pois, sillä samat tiedot saadaan suoraan rekisteristä. 

Kaikki toimijat, jotka käsittelevät ja ilmoittavat palkkatietoja, tulevat tulorekisterin piiriin. Tämä siis tarkoittaa luonnollisestikin jokaista yrittäjää ja yritystä, joissa maksetaan palkkoja työntekijöille tai yrittäjälle itselleen.  

Mitä KATRE tarkoittaa yritykselle käytännössä? 

Jokaisen yrityksen on ilmoitettava työntekijöidensä palkkatiedot sähköiseen tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen.  Siirtymäaikaa ei ole. Vanhoja maksutietoja ennen v. 2019 ei tarvitse siirtää tulorekisteriin. Huomioitavaa on myös, että ilmoittamisessa ei ole euromääräisiä rajoja, eli kaikki maksatukset 1.1.2019 lähtien täytyy viedä rekisteriin. Tammikuusta 2020 alkaen tulorekisteriin ilmoitetaan myös eläketiedot ja etuudet.  

Ilmoittaminen tapahtuu sähköisesti rajapinnan tai käyttöliittymän kautta ja vain erityistapauksissa paperitse. Käytännössä siis esimerkiksi palkkajärjestelmään tehdään suora yhteys tulorekisterijärjestelmään, ja tiedot siirtyvät järjestelmien välillä automaattisesti heti maksutapahtuman yhteydessä. Palveluväylä tietojen siirtämiseksi on tällä hetkellä kehitteillä. Tiedot voi ilmoittaa itse suoraan omasta palkkahallinnon järjestelmästä tai esimerkiksi ulkoistetun kumppanin, kuten tilitoimiston toimesta. Tietojen ilmoittaminen on maksutonta. 

Käytännössä vastuu palkkaohjelmiston ja tulorekisterin sopivuudesta ja toimivuudesta ovat palkkaohjelmistojen kehittäjillä. Yrityksen täytyy vain huolehtia siitä, että käytössä oleva palkkaohjelmisto tukee tulorekisterin vaatimuksia. Tälläkin hetkellä ohjelmistotalot ovat kehittämässä KATRE-vaatimuksiin soveltuvia palkkaohjelmia, ja näiden rajapintojen testaus aloitetaan maaliskuussa 2018. Rajapintakuvaukset julkistettiin kesäkuussa 2017, jolloin ohjelmistojen kehittäminen voitiin käynnistää. Tulorekisterin toimittamisesta vastaa Digia Finland Oy. 

Huomioitavaa järjestelmien kannalta on se, että palkkahallinnon ohjelmiston sopivuutta KATRE-hankkeeseen on syytä pohtia jo nyt. Omalta järjestelmätoimittajalta kannattaa tiedustella, kuinka ohjelmiston kehityksessä on huomioitu tulorekisterin käyttöönotto, vai olisiko ohjelmistoa syytä vaihtaa. Tietyissä tapauksissa ohjelmiston vaihtaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Tällöin vaihtoehtoisten palkkaohjelmien kartoitus on hyvä aloittaa jo nyt. 

 

Lataa huippusuositun webinaarimme tallenne itsellesi:

Katre tulorekisteri

Tulorekisteri (KATRE) ja palkanlaskenta - Mitä pitää tietää?

Webinaarissa käymme läpi:

  • Miten yritykseni valmistautuu tulorekisteriuudistukseen?
  • Mitä palkanlaskennassa muuttuu ensi vuonna?
  • Mitä on ilmoitettava ja miten ilmoittaminen muuttuu?
  • Tulolajien pakolliset ja täydennettävät tiedot - Mitä ne ovat?
  • Koska ilmoitukset on annettava?

Webinaaritallenne on maksuton. Lataaminen ei sido sinua mihinkään. 

Lataa webinaaritallenne tästä

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös muut blogitekstimme:

Takaisin blogiin