Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Osaamisen johtaminen & Digitaalisuus- Miten ihmeessä tuo toimii?
11.11.2016 13:00:00

Osaamisen johtaminen & Digitaalisuus- Miten ihmeessä tuo toimii?

”Digitaalisuus on tätä päivää” – Toteamus putkahtaa esiin milloin blogeista, milloin artikkeleista, julkaisusta tai vaikka Nordic Business Forumin puhujien suusta. Se on totta. Lähes jokainen meistä kantaa supertietokonetta ”Mobiili kännykkää” jo nyt mukanaan. Miksi sitä ei hyödyntäisi myös osaamisen johtamiseen tai vaikka lomien ja koulutuspyyntöjen hyväksymiseen. Niin, tieto on meillä mukana, liikumme sitten missä tahansa.

 

Osaaminen

Osaaminen syntyy ihmiselle monella eri tavalla. Synnynnäiset lahjat auttavat, mutta monesti vaatii koulutusta ja opiskelua. Ihmisen persoona myös vaikuttaa henkilön suhtautumiseen omaan osaamiseensa. Toinen on vaatimaton ja korrekti, että ei osaa omasta mielestään juuri mitään ja toinen taas rintarottingilla kulkeva kaveri, joka luulee osaavansa ihan kaiken. Miten ihmeessä nämä ihmiset osataan arvioida samalla lailla, tasapuolisesti?  Moni tekee sen omalla tyylillään ja tunteellaan. Toki löytyy tarkkojakin määritelmiä osaamisen tasoista yrityksissä ja organisaatioissa, jotka yksinkertaistavat osaamisen tason määrittelyä. Kehityskeskustelu tai Tavoitekeskustelu on monelle paikka, missä esimiehen kanssa näitä käydään läpi ja asetetaan tavoitteita.

 

Voimassa olevat sertifikaatit

Monet testit tai tietyn ajan voimassa olevat sertifikaatit varmentavat sitä, että henkilö on ko.koulutuksen käynyt ja oppinsa saanut. Tämä on yksi tapa varmistaa se, että kaikkien osaaminen on oikealla tasolla tai vaaditut sertifikaatit ovat voimassa. Näidenkin tietojen sijainti voi olla useasti jonkin henkilön takana, erilaisissa taulukoissa tai mapeissa. Voisiko ne jotenkin ”hypätä silmille” niille henkilöille jotka tekevät koulutussuunnitelmia ja selvittävät mitkä sertifikaatit ovat tänä vuonna vanhenemassa? Ihanne tilanne on mahdollista, mikäli käytössä on digitaalinen järjestelmä, mikä muistuttaa ihan itsestään tällaiset asiat. Näin tieto ei pääse pölyttymään mappeihin, eikä unohtumaan.

 

HR-prosessi

Monta manuaalista vaihetta tarvitaan, että hajallaan olevaan tietoon päästään käsiksi. Voisiko tämä ihan oikeasti toteuttaa jotenkin toisinkin? Moni miettii oman organisaation osaamisen tasoa näinä suhdannevaihtelun aikoina. Onko meillä riittävästi oikeita osaajia oikeissa kohdissa? Voisiko edes unelmoida sellaisesta asiasta, että kaikki olisi samassa paikassa ja voisin ottaa sieltä raporttia tai hakea tietoa esimiehenä, toimitusjohtajan, HR:nä tai sinun roolisi mukaisesti. Nyt ei tarvitse unelmoida vaan oikeasti on olemassa oikeasti pilvipalveluna tuotettavia digitaalisia ratkaisuja, joiden kautta aikaa säästyy eikä tarvita mappien ja taulukoiden selaamisia tai muistelemisia, vaan oikeasti tiedot ovat jossain kerättynä. Pilvipalvelut tuovat tiedon ulottuvillesi, olet sitten fyysisesti missä tahansa.  Yrityksen HR-prosessit määrittelevät sen mitä asioita sinne pilveen laitetaan, eikä niin että joku muu taho määrittelee tai pakottaa toisiin prosesseihin.

 

Osaamisen johtaminen

Osaamisen johtaminen helpottuu, kun tieto löytyy yhdestä paikasta. Toki vaatii, että joku sen sinne kirjoittaa. 🙂 Vielä ei ajatuksen voimalla tiedon tallennus ole mahdollista, vaan käyttöönotossa huomioidaan, opastetaan ja arvioidaan miten loppukäyttäjät, eli koulutuksissa kävijät tietonsa järjestelmiin voivat kirjaa.

Suunnitelmallisuutta, visuaalisuutta ja eri vuosien tai tietojen vertailtavuutta on mahdollista käyttää, kun tiedot ovat yhdessä paikassa. Kehitys- tai tavoitekeskusteluissa kirjoitetut numeeriset tavoitteet näyttävät koulutussuunnitelmaa tehdessä selkeästi kohdat mitä koulutuksia, vaikka ensi vuonna pitäisi tehdä. Toisaalta myös toisin päin: ”Mitä koulutuksia tai sertifikaatteja meillä on olemassa?”, löytyy helposti. Onko riittävästi ja tarpeellinen määrä? löytyy suoraan yhdestä raportista.

Osaamisen johtaminen on todella ajankohtaista myös täällä meillä Rauhalassa. Allekirjoitimme kumppanisopimuksen Visma Softwaren kanssa meille uusista järjestelmistä. Nyt on paljon uutta asiaa ja oppimista ohjelmistoryhmäläisillä. Mitä tavoitellaan, kuka osallistuu, koska koulutukset, koska kokeet ja sertifioinnit. Näitä kaikkia voi hyödyntää HR:n kautta ja johto näkee, miten väki on edistynyt. 🙂

 

Miten sinä hyödyntäisit kaikkea tätä?

Laita minulle postia kirsi@rauhala.fi tai soita 040-8420457, niin voimme jatkaa keskustelua.

Takaisin blogiin