Rauhalan blogi
5.2.2016 13:00

Ihana, kamala organisaatiomuutos

Konsernimme viestintäasiantuntijana minun vastuualuettani ovat mm. yrityksiemme some-kanavat. Viime viikolla teimme suuren viestintäämme koskevan muutospäätöksen, ja tästä syystä halusin julkaista Rauhalan LinkedIn-profiilissa ajatuksen organisaatiomuutoksesta. Lähdin surffailemaan netissä ja törmäsin erilaisiin sitaatteihin muutostilanteesta.

”The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance” -Alan Watts
Muutos ei enää ole yrityksissä silloin tällöin tapahtuva erityistilanne, vaan se on osa jokapäiväistä yritysarkea. Tapahtuvat muutokset ovat toki luonteeltaan erilaisia – jotkut tapahtuvat äkisti, jotkut hiipivät pikkuhiljaa, toiset muutokset ovat mieluisia, toiset taas kielteisiä, osa pakollisia, osa vapaaehtoisia…

Myöskään asiakkaamme eivät välty tältä muutospaineelta. Pitäisikö toimintatavat ulkoistaa kun entinen taloushallinnon vastaava tai it-tukihenkilö jää eläkkeelle? Entäpä kun nykyiset työaikakirjausmenetelmät ovat hitaat ja manuaaliset? Näissä tilanteissa muutospaine nostaa erityisesti päätään. Vanhat toimintatavat ja perinteiset käytännöt kaipaavat vaihtoehtoja tilalleen.

Koen omaksi roolikseni työyhteisössämme erilaisten muutos- ja kehitystoimenpiteiden ideoinnin ja toteuttamisen. Työni alkaessa pohdin ajoittain, koetaanko ideani kenties loukkaavina, aivan kuin en kunnioittaisi ja arvostaisi vanhoja menetelmiä. Mielestäni tähän ajatukseen toimii todella hyvin sitaatti: ”Close some doors. Not because of pride, incapacity or arrogance but simply because they no longer lead somewhere” (Paulo Coehlo). Nyt, noin puolitoista vuotta talossa olleena, voin todeta, että onneksi meiltä löytyy kehittymisintoa ja halua oppia uutta. Suhtautuminen omiin ehdotuksiin on aina ollut innostunut tai vähintään pohtiva.

Sitaatti kertoo hyvin myös sen, millainen muutostilanteeseen valitun yhteistyökumppanin asenteen tulisi olla. Yhteistyökumppanilla on oltava kyky arvostaa vanhaa ja kyky ymmärtää niitä haasteita, joita nämä menetelmät yrityksen toimintaan tuovat. Lisäksi on oltava kyky löytää ne räätälöidyt ratkaisut, uudet ovet, jotka johtavat haluttuun lopputulemaan. On tärkeää nähdä juuri ne perinteet, mistä pitää kiinni ja mistä taas päästää irti.

“Worrying does not empty tomorrow of its troubles, it empties today of its strength” – Corrie ten Boom
Muutokseen voi liittyä vahvasti pelon tunne. Pelko voi koskea muutosprosessia itsessään. Usein törmää siihen, että muutoksen pelätään aiheuttavan oman toimenkuvan muuttumista ja lisääntyvää työmäärää. Pelko voi herätä, kun pohditaan omaa osaamista ja sitä, pysyykö toisten oppimisen tahdissa. Myös lopputulema voi epäilyttää. Muutos on kuitenkin juuri erilaisten toimintatapojen etsimistä, joten sen kuuluukin haastaa. Et voi odottaa eri tuloksia, jos toimit aina samalla tavoin. Jos jatkamme toimintaamme samalla tavalla, ja odotamme eri tuloksia, käyttäydymme, kuin tulos jossain vaiheessa luovuttaisi ja vain muuttaisi itse itsensä.

Onnistunut ja tarpeellinen muutos ei lisää työmäärää vaan parantaa yrityksen toimintatapoja ja tuo selkeitä hyötyjä, kuten kustannusten tai ajansäästöä. Näin ollen tähän leikkiin kannattaa ryhtyä ja itseasiassa muuttuvan maailman keskellä organisaatiomuutos onkin kilpailukykyisen yrityksen elinehto.

Päädyin postaamaan firmamme seinälle tekstin: ”When was the last time you did something for the first time?”. Haastetaan siis itseämme ja yrityksiämme uuteen!

Organisaatiomuutos tulossa?
Jos yrityksenne muutostilanne koskettaa tällä hetkellä palveluitamme, varaa ilmainen konsultontikerta, ja keskustellaan, kuinka me voisimme auttaa teitä muutostilanteessa.

 

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Takaisin blogiin