Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Kaksi perheyritystä ja yhteinen sydän Suomelle
1.12.2017 8:45

Kaksi perheyritystä ja yhteinen sydän Suomelle

Oli vuosi 2014, kun ohjelmisto- ja teknologiapalveluita tarjoavan Rauhala Yhtiöiden asiantuntijat lähtivät etsimään nykyaikaista työajanhallinnan ratkaisua yrityksen palvelutarjonnan täydentämiseksi. Kartoitusta tehdessä löydettiin yritys nimeltä Nepton, joka ensimmäisenä Suomessa tarjosi ratkaisuja digitaaliseen työajanhallintaan. Pian palaveripöytään istuttiinkin yhteistyön solmimisen merkeissä.  Jaettu arvopohja sekä molemminpuolinen kunnioitus olivat hyvä lähtökohta kahden perheyrityksen alkavalle kumppanuudelle.

Kuinka suomalaiset perheyritykset syntyvät ja mikä perheyrityksistä tekee ainutlaatuisia? Neptonin perustaja Jukka Kivistö ja Rauhalan perheyrityksen kolmannen sukupolven omistaja Jonna Hakanpää jakavat kokemuksensa asiasta.

 

Yrittäjyyden askeleita

Sekä Jukka että Jonna ovat saaneet kasvaa yrittäjyyteen. Jukan suvussa niin isoisä, isä, eno kuin kaikki veljet ovat yrittäjiä. ”Yrittäminen on ollut luonteva tapa toimia ja ajatella omaa tekemistä”, kuvaa Jukka. Myös Jonnalla on vahvoja muistikuvia siitä, millaista on kasvaa yrittäjäperheessä. ”Jos minulta kysytään, kauanko olen ollut Rauhalassa töissä, vastaan yleensä, että siitä asti, kun synnyin, vaikka virallista työsopimusta onkin takana vasta puolitoista vuotta. Moni työntekijä on nähnyt minut jo vauvasta asti”, hän nauraa.

Jukan oma yrittäjätaival sai alkunsa, kun hän opintojensa ohessa toimi yritysten hallinnon ja palkkahallinnon it-konsulttina. Toimintatapojen manuaalisuus ja vanhanaikaisuus ajoivat Jukan yhdessä veljensä Vesan kanssa keksimään toimivampia ratkaisuja. Syntyi Nepton, joka pioneerina tarjosi aidosti digitaaliset työajanhallinnan ratkaisut pilvipalveluna yrityksille. ”Yrityksen alku sisälsi monen vuoden teknologista kehittämistä ja opiskelutkin piti hoitaa loppuun. Lisäksi yrityspolkumme on siitä erilainen, että se on vaatinut asiakaskunnan ajattelun muuttumista lisenssien maailmasta pilvipalveluiden ymmärtämiseen.  Tämä tie meidän kuitenkin piti kulkea. Myöhemmin ostajat ymmärsivät pilvipalveluiden ja digitaalisuuden hyödyt. Viimeiset viisi vuotta työajanhallinnan palvelumme ovat kasvaneet vuositasolla 50%”, kertoo Jukka yrityksen taipaleesta.

Jonna ja hänen veljensä puolestaan tulivat mukaan Rauhalan toimintaan ja hallitukseen perheen toisen sukupolvenvaihdoksen alettua. Jonna kuitenkin kertoo, ettei kuitenkaan ole ikinä vaatinut perheyrityksessä jatkamista: ”Äiti tai isä eivät ole koskaan sanoneet, ettenkö olisi voinut olla poliisi tai eläinlääkäri. Aina on ollut mahdollisuus tulla mukaan Rauhalan toimintaan, mutta siihen ei ole ollut pakkoa. Niin minä kuin veljeni Jere ja Tommi olemme saaneet osallistua sen verran, mikä on tuntunut luonnolliselta. Nyt, kun olen virallisessa työsuhteessa perheyrityksessämme ja mukana sen operatiivisessa toiminnassa, olen otettu siitä, että olen saanut paljon vastuuta lyhyessä ajassa ja että minuun luotetaan”.

 

Arkea arvojen pohjalta

Perheyrityksessä arki perustuu arvoille. Jukan mukaan yrityksen arvot tulevat siitä, miten toimitaan käytännössä, sillä arvoja ei voida sanella ihmisille. Jonna kertoo vasta nyt aikuisiällä tajunneensa sen, kuinka hän on tietämättään kasvanut Rauhalan arvoihin, sillä perheen arvot ja yrityksen arvot ovat samanlaiset.

Rauhalaa ja Neptonia yhdistää sitoutuminen, jolla tarkoitetaan paitsi lupauksien pitämistä, myös sitä, että asiakkaiden kehittyessä perheyritysten palveluun kuuluu huolenpito ja apu muutosten läpi. Avainasemassa on suomalainen asiakaspalvelu, joka ylittää asiakkaan odotukset. Tärkeää on myös avoimuus ja halu kehittää omaa liiketoimintaa. Molemmilla perheyrityksillä asiakaspysyvyys on korkealla tasolla.

Kun Jukalta ja Jonnalta kysyy, mikä perheyrittäjyydestä tekee ainutlaatuista, vastaavat molemmat saman suuntaisesti. Jukan mukaan asiat tehdään suurella sydämellä. Jonna kuvaa perheyrityksen haluavan jatkuvuutta: ”Tunnen ylpeyttä siitä, että voimme tarjota ihmisille viihtyisän työpaikan, asiakkaille parasta palvelua ja kumppaneille terveille arvoille pohjautuvaa yhteistyötä. Olen kiitollinen työntekijöillemme, asiakkaillemme ja kumppaneillemme siitä, että he mahdollistavat tämän. Ilman heitä emme olisi se yritys, mikä nyt olemme”.

1.12.2017 vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Perheyrittäjyyden lisäksi molemmat tuntevat ylpeyttä myös suomalaisuudesta. ”Ostamalla suomalaista luodaan toki työtä Suomeen ja me kaikki voimme paremmin. Lisäksi on kuitenkin hyvä muistaa, että usein juuri suomalaiset yritykset toimivat terveellä arvopohjalla”, päättää Jukka. 

Tutustu Rauhala Yhtiöihin

Tutustu Neptoniin

Jonna          Jukka_valkoinen_tausta

Kuvassa Jonna Hakanpää Rauhala Yhtiöistä ja Jukka Kivistö Neptonilta. 

 

Takaisin blogiin