Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Rauhala Yhtiöt pelaa näillä säännöillä
4.1.2019 13:11

Rauhala Yhtiöt pelaa näillä säännöillä

Olen Rauhala Yhtiöt -konsernin ensimmäinen perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja. Kun minua kysyttiin tähän tehtävään, en antanut vastaustani heti. Halusin tietää, mihin olen tulossa ja mihin olen ryhtymässä. Aivan keskeistä oli keskustelu arvoista – ei vain liiketoimintaan liittyvistä arvoista, vaan myös elämää ohjaavista arvoista. Tätä keskustelua käytiin useamman kerran ja monilta eri näkökannoilta. Ne asiat, mitä näissä keskusteluissa kuulin, ovat niin arvokkaita, että haluan olla niitä viemässä eteenpäin. Otin työn vastaan.

Yhtiömme omistajastrategia voidaan tiivistää yhteen lauseeseen, joka minun käskettiin pitää mielessä: ”Muista nyt Marko, että perheyhtiön kvartaali on 25 vuotta". Yrityksemme haluavat kantaa yhteiskuntavastuuta olemalla työllistäjä omalla alueellamme ja valtakunnallisesti. Tulosta ei tarvitse optimoida joka kvartaali, vaan keskeistä on yrityksen pitkäjänteinen, strategian mukainen kehittäminen. 

 

Rauhala Yhtiöt -konsernin strategia

Valitettavan usein törmää tilanteeseen, jossa yritykselle on luotu strategia, mutta sitä ei ole jalkautettu arjen tekemiseen. Visio, arvot ja strategiset tavoitteet on kirjattu ylös ja sen jälkeen on oltu tyytyväisiä, että nyt meillä on strategia. 

Panostamme tietoisesti siihen, ettei strategiaa tehdä tekemisen vuoksi, vaan se näkyy käytännössä. Haluamme avoimesti tuoda esille pelisäännöt, joilla pelaamme, ja olit sitten työntekijä, asiakas tai kumppani, voit itse puntaroida, lähdetkö peliin meidän kanssamme vai jonkun muun.

Hallituksen ja henkilökunnan kanssa yhdessä tehty Rauhala Yhtiöiden strategia kiteytyy kolmeen "paaluun":

Rauhalan missio

Tämä on myös paalujen arvojärjestys. Me haluamme pitää aivan erinomaisen hyvää huolta meillä työskentelevistä ihmisistä. He eivät ole resursseja, he ovat yksilöitä ja he tekevät meidän yrityksistämme sen, mitä ne ovat. 

Mitä tulee taas jälkimmäisiin paaluihin, kliseisesti, kun joukkue puhaltaa yhteen hiileen, on tulos paras. Tämä on totta kaikissa yhteisöissä.

Yhteinen tavoite, yhteinen arvomaailma ja yhdessä tekeminen luovat sellaisia voimavaroja, joita on mahdoton mitata. On kuitenkin tärkeää, että nämä asiat yhdessä mietitään, keskustellaan ja sovitaan. Hienointa, mutta myös harvinaisinta on hoksaaminen ”päätin/päätimme väärin – päätetään uudestaan". Siinä muuten sellainen ilmainen, konsultatiivinen neuvo, jota seuraamalla pääsee pitkälle.

 

JALOT arvot

Minä uskon, että erinomainen asiakastyytyväisyys ja henkilöstötyytyväisyys ovat seurausta pitkäjänteisestä työstä sen eteen, että ihmiset haluavat olla meillä töissä. Upea tekemisen meininki, halu palvella asiakkaita sekä loistava yhteisöllisyys ovat niitä toimintatapoja, joita meillä töissä olevat ihmiset toteuttavat joka päivä. Uskon, että suurelta osin ihmisten halu olla meillä töissä liittyy arvoihimme, jotka näkyvät yritysarjessamme. Arvomme ovat JALOT:

Rauhala Yhtiöt arvot

Näistä nostan tässä kaksi arvoa ennen muita: Avoimuus, eli kerro asiat rehellisesti niin huonoina kuin hyvinä aikoina ja saavutat luottamusta.

Avoimuus on hämmentävä asia yritysjohdossa. Monesti pelätään kummallisia asioita, ovat sitten asiat hyvin tai huonosti; mitä ihmiset sanovat, jos on niin tai näin. Meillä töissä olevat ihmiset ovat älykkäitä, tuntevia ja arvostettavia yksilöitä. Olisi kummalista ja ihmisten aliarvioimista, jos en uskaltaisi kertoa heille kaikkea yrityksen tilanteesta ja tavoitteista, myös haasteista – OK – tapaan sanoa, että kerron 99,8% asioista, mitä tiedän ja 0,2% varaan itselleni ja hallitukselle; yleensä nuo asiat ovat sellaisia, että niillä ei ole akuuttia vaikutusta yritysten toimintaan.

Luottamus on kaiken perusta. Jos sitä ei ole, ei ole mitään. Luottamuksesta on kirjoitettu niin monta hyllymetriä kirjoja, että sen tekstiksi purkamiseen en isossa mittakaavassa edes yritä lähteä. Keskeistä kuitenkin lienee se, arvot ovat aidot ja jokainen pystyy kokemaan ne omassa työssään konkreettisesti ja henkilökohtaisesti.

 

Lopuksi

Työyhteisö on arvojaan jatkuvasti kehittävä organismi. Kun annat sinne hyvät ja laadukkaat pohja-ainekset, ihmiset luovat organisaatiokulttuurin, joka tuottaa upeita asioita itselleen ja asiakkailleen luoden samalla lisäarvoa omistajilleen. Organisaatiokulttuuri nimittäin syö strategioita aamupalakseen.

Oletko miettinyt omaa henkilökohtaistasi visiota? Mitä haluaisit "isona" tehdä? Minä en muuten tiedä vieläkään, mitä teen "isona". Olen päättänyt kulkea omaa elämäni matkaa ilman tarkkaa päämäärää, toteuttaen kulloinkin sitä visiota, mikä tuntuu oikealta ja nojaten siihen arvomaailmaan, missä elän ja mitä haluan toteuttaa. Olen huikean onnellisessa asemassa, koska johtamani Rauhala Yhtiöt -konsernin arvot peilaavat omia arvojani. Peilaavatko ne sinun?

 

Tutustu Rauhalaan »

Mitä asiakkaamme sanovat meistä? »

 

PS. Ilmiannoimme toimitusjohtajamme! Marko Orpana sai valtakunnallisen kunniamaininnan hyvästä johtamisesta.

 

 

Takaisin blogiin