Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Tietojen varmistus toimii vakuutuksena liiketoiminnallesi
28.4.2017 15:10

Tietojen varmistus toimii vakuutuksena liiketoiminnallesi

Suurin osa yrityspäättäjistä tunnistaa tietojen menetykseen liittyvät riskit, mutta varmistuksen tärkeyteen ei kuitenkaan suhtauduta riittävän vakavasti. Tietojen menetys voi kuitenkin pahimmassa tapauksessa tarkoittaa jopa liiketoiminnan päättymistä.

Miksi tietojen varmistuksesta kannattaa kiinnostua?

Tiedon merkitys liiketoiminnassa on suurempi kuin koskaan aiemmin. Edes perinteiset konepajat eivät voi kiistää, että tieto on liiketoiminnan kannalta jopa tärkeämpi tekijä kuin esimerkiksi tuotantokoneet. Jos kaikki tieto yhtäkkiä katoaisi, ei pelkillä koneilla voi jatkaa liiketoiminnan pyörittämistä entiseen malliin.

Pohdi esimerkiksi, mitä tapahtuisi, jos kaikki palvelimet kaatuisivat huomenna klo 8.00? Jos kaikki asiakkaisiin, tuotantoon ja sopimuksiin liittyvät tiedot katoaisivat, pystyisittekö jatkamaan töitä normaalisti? Saisitteko tietoja palautettua?

Tietojen varmistuksella liiketoiminnan jatkuvuus saa vakuutuksen ja yrittäjäkin voi nukkua yönsä rauhassa. Tietojen varmistusta voidaan ajatella varmuuskopiointina: kaikki tärkeät tiedot kopioidaan useampaan sijaintiin, jotta yhden version menettäminen ei tee hallaa toiminnalle. Tietojen varmistus toimii siis ikään kuin vakuutuksena liiketoiminnan jatkuvuudelle.

 

”Kyllä meillä on nämä asiat kunnossa – uskoakseni”

Olemme kuulleet monesti sanottavan: ”Kyllä uskon, että meillä nämä varmistusasiat on kunnossa”. Tätä kuulee usein etenkin yrityksen johdon suusta – ikävä kyllä. Joko kyse on siitä, että IT-päälliköiden osaamiseen luotetaan kivenkovasti ja asioiden vain odotetaan olevan kunnossa, tai sitten kyse on puhtaasti ymmärryksen ja tiedon puutteesta. Monet ehkäpä tiedostavat tietojen menetyksen olevan aito uhka liiketoiminnalle, mutta riskejä ei oteta riittävän vakavasti. Tulipalot tai muut vastaavat katastrofit ovat suhteellisen harvinaisia, kyllä, mutta entäpä inhimilliset vahingot tai jatkuvasti yleistyvät kyberuhat?

Valitettava tosiasia on, että nykyaikaiset virukset ja haittaohjelmat eivät ole enää vain pikkupoikien puuhastelua, vaan todellista maailmanlaajuista bisnestä, jolla tehdään rahaa. Haittaohjelma voi saastuttaa ja lukita esimerkiksi kokonaisen palvelimen, ja tiedot saadaan auki vain vastaamalla vaatimuksiin. Jos varmuuskopioita ei ole, tiedostojen palautus voi tehdä ison loven lompakkoon. Kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntyneet viime vuosina todella paljon, ja yleistyvät jatkuvasti myös meillä Suomessa.

Harvinaisempien uhkien lisäksi tietoa uhkaavia tekijöitä ovat myös esimerkiksi inhimilliset virheet, kuten tiedostojen poistaminen vahingossa, tai vaikkapa levyviat. Yhtä lailla näissäkin tilanteissa tietojen varmistus on elintärkeää.

Jos siis kuvittelet, että varmistuksenne ovat kunnossa, varmista asia vielä kertaalleen. Selvitä, mitkä ovat mahdollisuutenne esimerkiksi palvelimen kaatuessa, mistä mikäkin tieto saadaan ja kuinka nopeasti? Jos tässä prosessissa on aukkoja, niihin täytyy puuttua.

 

Olisiko tästä apua?

Lataa opas: Vakuuta liiketoimintasi – Tietojen varmistus toiminnan jatkuvuuden tukena”.

Varmistuspalveluiden ostajan opas

Oppaan lataaminen on maksutonta ja se ei sido sinua mihinkään!

Ovatko yrityksesi tiedot aidosti turvassa? Varmistu asiasta!

Lataa opas

 

 

Takaisin blogiin