Tiesitkö, että Suomen menestys on kiinni pk-yritysten menestyksestä? 65 % yksityisen sektorin työnantajista on pk-yrityksiä. Reilu 80 % uusista työpaikoista syntyy pk-sektorille. Nämä esimerkkilukuina pk-yritysten merkittävyydestä työelämässä.
Mitä suomalainen pk-yritys voi oppia maailman nopeiten kasvavilta organisaatioilta? Tähän ovat vahvasti ottaneet kantaa tänä vuonna Nordic Business Forum ja Visma Softwaren järjestämä Työn uusi suunta -tapahtuma. Ainakin epäonnistumisen ja tietämättömyyden jalon taidon. Käydään yhdessä ajatusta läpi.
Lopputulos ei kerro epäonnistumisesta
Jo maailmalla tovin seilannut ajatus "fail fast" on vihdoin rantautunut myös Suomeen. Tämä tarkoittaa kokeilemisen kulttuuria, jossa yritykset lähtevät rohkeasti testaamaan eri hypoteeseja. Datan ja mittaamisen avulla toimivat testaukset skaalataan isompaan mittakaavaan ja epäonnistuneet kokeilut ajetaan alas.
Fail fast -kulttuuri reagoi muuttuvaan maailmaan ja on itseasiassa ainut tapa olla innovoiva muutoksen edelläkävijä. Jättiyritys Google ajaa vuosittain käsittämättömän määrän erilaisia testauksia. Oletko jo tutustunut www.killedbygoogle.com sivustoon? Täältä näet kaikki Googlen epäonnistuneet kokeilut. Listasta huomaa, että todennäköisyys epäonnistumiseen on suuri. Näin valitettavasti käy suurimmalle osalle innovaatioista. Mutta mitä epäonnistuminen oikeastaan on?
Nordic Business Forumissa itseäni puhutteli naisten alusvaateinnovaattori ja miljardööri Sara Blakelyn kertomus siitä, kuinka hänen isänsä joka viikko päivällisellä kysyi lapsiltaan, missä he ovat kuluneella viikolla epäonnistuneet. Isän kysymyksen ei ollut tarkoitus olla ilkkuva tai lannistava. Hän halusi, että lapset kokeilevat uusia asioita säännöllisesti. Yhteisessä ruokailuhetkessä jaettiin kaikki viikon tapahtumat, onnistumiset ja epäonnistumiset. Ehkäpä joku oli kokeillut uimahyppyharrastusta ja tajunnut olevansa siinä surkea. Näissä keskusteluissa isä tuli brändänneeksi epäonnistumisen lapsilleen uudella tavalla. Epäonnistuminen ei ole lopputulos. Se on sitä, ettet ikinä yritä.
Ei toimi meidän toimialalla... vai toimisiko sittenkin?
Saatat ajatella, että helppo Googlen on huudella, kun yrityksen rahoituskassa kestää ja työntekijöitä on paljon. Osa työntekijöistä jopa keskittyy pelkästään innovointiin ja testaamiseen. "Ei toimi meidän toimialalla" on helppo kuittaus kiperiin kysymyksiin. Itsekin tätä joskus käyttäneenä tiedän.
Asiaa pohdittuani olen sitä mieltä, että pk-yrityksille kokeilemisen ja testaamisen kulttuuri on ehdoton. Työelämä ei ole kuten koulumaailma, jossa asia opetetaan mustavalkoisesti. Työelämässä oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, koska lopulta kukaan ei voi tietää, mikä toimii ja mikä ei. On vain uskallettava kokeilla.
Uskallus testaamiseen syntyy psykologisesta turvallisuudesta. Hyvän työpaikan ilmapiiri juontaa juurensa turvallisuuden tunteesta. Turvallisessa ilmapiirissä epäonnistumisia ei peitellä, niitä juhlitaan. Uskalsit kokeilla, epäonnistuit ja hienoa, että opimme, mikä ei toimi.
Mistä resursseja pk-yritysten kokeilemisen kulttuuriin?
Aika taitaa olla meille kaikille se suurin rajoittava tekijä. Tunnit päivässä eivät yksinkertaisesti riitä. Siksi yrityksen kannattaa varmistua siitä, että kaikki turhat manuaaliset työt ja virheiden mahdollisuus on minimoitu. Tänä päivänä yrityksiltä kuluu hämmästyttävän paljon aikaa prosesseihin, jotka voitaisiin jo osin tai kokonaan automatisoida.
Suosittelen sinua tutustumaan mm. seuraaviin materiaaleihin:
Tehokkaat talouden prosessit liiketoiminnan ytimessä
Ajattele talouden prosessit uudelleen! Kuinka talousprosessit ideaalitilanteessa toimivat?
Tehokas toimitusketju kilpailuetuna
Voittajia ovat ne, jotka hallitsevat toimitusketjunsa kustannustehokkaasti samalla vastaten asiakkaiden muuntuviin tarpeisiin. Kuinka toimitusketjun hallintaa voidaan hyödyntää kilpailuetuna?
Ihan loppuun on pakko ottaa vielä yksi viisaus! Enpä ole ennen päässyt Britney Spearsia lainaamaan, mutta josko uusi mottoni tästä lähtien olisi "Oops, I did it again" :D

Konsernin viestintä- ja markkinointipäällikkö, joka nauttii uusien asioiden oppimisesta ja opettamisesta. Viestinnässä kiehtoo vuorovaikutuksen monimutkaisuus, jota yrittää parhaansa mukaan yksinkertaistaa. Lisäksi sydäntä lähellä ovat perhe, kissat, juokseminen ja Netflix.