Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Mitä yrityksesi vanhalle palvelimelle voi ja kannattaa tehdä?
27.10.2022 9:33

Mitä yrityksesi vanhalle palvelimelle voi ja kannattaa tehdä?

Kuulostaako tämä tutulta? Toimiston nurkassa tai komerossa pöhisee vanha pölyinen palvelin. Sen iästä ei ole kenellekään tarkkaa tietoa, saati varmuutta siitä, mikä laitteen todellinen merkitys tai rooli on. Kukaan ei ole vastuussa palvelimesta. Mites varmuuskopiointi? Todennäköistä on, että palvelimelle asennetut ohjelmistoversiot eivät ole ajan tasalla ja laite on hidas. Kenellä ylipäätään on käyttäjätunnukset palvelimeen? Uskaltaako laitteeseen edes koskea ja keneltä saa apua tarvittaessa? Näitä kysymyksiä pohtii yhä useamman yrityksen työntekijä, edelleen.  

Vanhalla palvelimella kokonaisvaikutuksia

Yleensä löytyy joku syy, miksi tämmöinen palvelin on vielä olemassa. Usein siihen löytyy useampikin syy. Palvelimella on usein jotain liiketoiminnan kannalta kriittisiä tietoja tai ohjelmistoja. Laitteen ylläpitoon ei ole puututtu välttämättä mitenkään, mikäli se on hoitanut roolinsa edes jokseenkin siedettävästi. Isompien ongelmien ilmetessä ollaankin sitten usein vaikeuksissa.

Vanhoilla palvelimilla olevat käyttöjärjestelmät eivät välttämättä ole valmistajan puolelta tuettuja, eli niihin ei saa enää päivityksiä. Tämä aiheuttaa erittäin suuren riskin haavoittuvuuksille ja vaikuttaa näin suoraan yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuteen. Useimmin laitteet saastuvat juuri haavoittuvuuksien kautta. 

Haavoittuvuus on kyberturvallisuustermi ja se tarkoittaa puutteellista suojausta ohjelmistossa, mikä altistaa sen kyberhyökkäyksille. 

Palvelimella olevien tietojen häviämisen riski kasvaa joka päivä, sillä laitteet eivät ole ikuisia. Tietojen varmistus on toki ratkaisu tähän, mutta liian usein siinä on puutteita tai siitä ei ole huolehdittu lainkaan. Vikatilanteessa tai laiterikon sattuessa ollaan myös lirissä, mikäli laite ei ole enää takuun piirissä. Varaosien saatavuus on tällä hetkellä erittäin heikko ja hinnat pilvissä.  

Vaikka palvelinten siirrosta pilveen tai konesaliin on puhuttu todella kauan, on monessa yrityksessä vielä tilanne yllä kuvatun kaltainen. Olisiko aika tehdä jotain? 

 

Tehosta liiketoimintaa, vanha rauta eläkkeelle ja jotain muuta tilalle

Jokaisen yrityksen pääpaino on omassa liiketoiminnassa, sen jatkuvuudessa ja tuloksen syntymisessä. Tätä edesauttavat toimivat, nopeat ja tietoturvalliset järjestelmät ja näiden tuoma vapaus keskittyä oleelliseen, eli omaan liiketoimintaan.

Huoli vanhasta palvelimesta on suositeltavaa siirtää IT-palveluntarjoajan vastuulle. Vanha palvelin on mahdollista vaihtaa uuteen, mutta tässä tapauksessa on välttämätöntä tehdä laitteen ylläpidosta tukisopimus palveluntarjoajan kanssa. Muutoin ollaan hetken päästä takaisin lähtöruudussa. Jonkun on kannettava vastuu.

Huomattavasti parempi ja helpompi vaihtoehto on siirtää palvelimen toiminnot palveluntarjoajan avulla nykyaikaiseen konesaliin. Tällöin ohjelmistojen päivitykset tapahtuvat automatisoidusti ja käytettävät ohjelmistoversiot säilyvät aina valmistajan tuen piirissä. Tietoturvasta huolehditaan konesalin päässä ja yhteydet käyttäjän työasemalle ovat turvalliset. Huoli tietojen varmistuksesta poistuu, sillä kaikki konesalissa oleva asiakasdata varmuuskopioidaan säännöllisesti. Konesaleissa olevat järjestelmät ovat erittäin luotettavia.

Epäilemättäkin on selvää, että liiketoiminnan tehokkuus kasvaa, kun nämä asiat ovat kunnossa.   

 

Vähemmän murheita, parempia yöunia 

Kun päätät antaa palvelin-vanhukselle eläkepaperit ja tehostaa omaa liiketoimintaasi, aloita ensimmäisenä keskustelu asiantuntijan kanssa. Netissä on pilvin pimein erilaisia ohjeita ja neuvoja digiloikan ottamiseen, mutta yhtä ja ainoaa, jokaiselle yritykselle sopivaa tapaa ei ole olemassa. On tärkeää, että loikka on juuri oikean pituinen. Yrityksen ei tarvitse murehtia onko talossa tarpeeksi IT-osaamista asioiden eteenpäinviemiseksi. Asiantuntija kartoittaa tarpeet ja miettii kanssasi parhaiten sopivat ratkaisut ja palvelut. Sellaiset, joiden avulla vähennetään murheita ja parannetaan yöunia. 

 

Meillä Rauhalassa on vuosikymmenten kokemus yritysten IT-asioista, ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan miten me voisimme olla teille avuksi. 

Jätä yhteydenottopyyntö

Miten IT:n ulkoistaminen tapahtuu? Lataa opas jossa kerromme tästä prosessista.

Lataa opas

 

Takaisin blogiin