Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Johdon murheet IT:ssä – Mitkä huolet ovat aiheellisia, mitkä eivät?
6.5.2021 8:29

Johdon murheet IT:ssä – Mitkä huolet ovat aiheellisia, mitkä eivät?


IT haastaa johdon 

Digitaalinen murros on tuonut IT maailman lähemmäksi myös jokaisen johtajan arkea. Johtajan tulee ymmärtää IT:tä ainakin yläkäsitteiden tasolla, tätä ei voi delegoida IT-osastolle tai siitä vastaavalle henkilölle. Tämän päivän liiketoiminnassa tietotekniikalla on niin keskeinen osa, että se on tuotava myös osaksi yrityksen strategiaa. Miksi tehdään, mitä tehdään ja kuka vastaa kokonaisuudesta?

Yrityksen IT on sellainen kokonaisuus, jonka ymmärtäminen ei välttämättä ole millään tavalla helppoa. Osa asioista liittyy suoraan liiketoiminnan ytimeen – palvelimet, toiminnanohjausjärjestelmät, käytettävyys – ja osa taas liiketoiminnan tukitoimiin – taloushallinto, toimisto-ohjelmistot jne. Keskeistä on, että tästä kokonaisuudesta muodostetaan mahdollisimman hyvä kuva riskiarviointeineen. 

 

Mitä johdon tulisi tietää tietoturvasta?

Tietotekniset uhat ovat nykyään arkipäivää. Lähes päivittäin saamme lukea erilaisista medioista yrityksiin kohdistuneista uhkatekijöistä, esimerkiksi yrityksen liiketoimintaan liittyvät kriittiset tiedot on varastettu tai pääsy tietoihin on estetty. Tietorikolliset vaativat lunnaita palauttaakseen tiedot yritykselle. Pahimmillaan tällainen tilanne estää koko liiketoiminnan tekemisen ja aiheuttaa siten merkittävät taloudelliset vahingot. 

Toimitusjohtajahuijaukset ja muun kaltaiset kalasteluviestit ovat valitettavasti tulleet jäädäkseen. Tietojen kalastelulla pyritään pääsemään yrityksen tietoihin käsiksi. Näillä toimilla on tarkoitus haitata yrityksen toimintaan lamaannuttamalla se. Tästä toki aiheutuu myös merkittävää mainehaittaa rikoksen kohteeksi joutuneelle yritykselle. 

Sisäinen ja ulkoinen tietoturva sekä kriittisen tietojen varmistaminen ovat ensimmäisiä asioita, joita tulee miettiä osana IT-kokonaisuutta. Oma henkilöstö pitää valmentaa tietoturvauhkien osalta parhaalla mahdollisella tavalla, samoin ulkoisen tietoturvan osalta pitää tehdä potentiaalisten riskien arvioinnit sekä ns. palautumissuunnitelma kriisitilanteita varten. 

 

Johdon apu kokonaisuuden hallintaan

Mistä apua tämän kokonaisuuden hallintaan? Ensiksi on miettivä paljonko osaamista tarvitaan yrityksen sisällä, ja mitä voidaan hankkia ulkoa. Johdolla on oltava ”palloseinä”, jonka kanssa käydä tietotekniikan kokonaisuutta läpi. Tämä yleensä tarkoittaa sitä, että jollakin on oltava riittävä tieto ja osaaminen sekä tietoteknisistä asioista, että liiketoimintalogiikoista, että nämä kaksi asiaa voidaan yhteensovittaa. Osaamista voidaan myös hankkia ulkopuolelta. Tällöin on varmistauduttava siitä, että löydetään oikeanlainen kumppani, joka perehtyy riittävässä määrin yrityksen tekemiseen ja sovittaa tietoteknisen ympäristön siihen.  

Oli miten oli, johto tarvitsee keskustelukumppanin joko sisäisesti tai ulkoa hankittuna tai molempia. Sitten on vielä luotava yhteinen kieli niin, että molemmat ymmärtävät toisiaan.  

IT-talon toimitusjohtajana minun on "helppo" kirjoitella näistä asioista, sillä oma palloseinäni on aivan tuossa viereisessä toimistohuoneessa. Alan ammattilaiset huolehtivat meillä Rauhalassa, että IT tukee liiketoimintaa ja tietoturva on hallussa. Mutta iloisia uutisia, nämä ammattilaiset voivat olla myös sinun yrityksesi IT-kumppani.

Aiheellista on murehtia, palveleeko tämän hetkinen IT-ympäristö yrityksen strategiaa, onko se osa sitä ja onhan tietoturvakunnossa. Hoidetaan yrityksen IT talon sisäisesti tai ulkoistuskumppanin avulla, järjestelyt on hoidettava sitten niin, että jokainen johtajakin voi nukkua yönsä rauhassa, tietäen, että asiat ovat hallinnassa. Jos nyt yöt menevät vielä murehtien, suosittelen toimimaan seuraavasti:

1) Tutustu IT:n ulkoistamispalveluihimme ja jätä yhteydenottopyyntö IT-palvelusuunnittelijallemme Paavo Saikkoselle. Pallotellaan ajatuksia.

2) Kuuntele lisää höpinöitäni ja toivottavasti ihan asiaakin "Johdon murheet IT:ssä "" -webinaaritallenteen kautta. Syvennytään asiaan vielä tarkemmin ja käytännönvinkkien avulla. Kaikki webinaaritallenteen lataajat saavat itselleen myös IT-tarkistuslista, jonka avulla voitte esimerkiksi johtoryhmässä käydä läpi IT-kokonaisuuden tilanteen. 

Johdon murheet ITssä

Lataa webinaaritallenne

 

Takaisin blogiin