Rauhalan blogi
2.3.2020 11:04

Tuotannonohjaus ja suunnittelu tekoälyllä

Teollisuuden alan yritysten tuotannonohjaus ja suunnittelu perustuu optimointiin. Tällä tarkoitetaan parasta resurssien käyttöä ja mahdollisimman tehokasta työjärjestystä. Optimointi parantaa teollisuusyrityksen kannattavuutta ja näkyy suoraan tuloksessa, ns. viivan alla.

Tuotannonohjaus ja suunnittelu sisältää kuitenkin monia haasteita. Suurin lienee muutostilanteet ja niihin reagointi. Materiaali jää saapumatta, kiireelliset tilaukset on sovitettava tuotantoon, työntekijä yllättäen sairastuu... Jos joku onnistuu välttymään suurilta muutoksilta, on fakta, että ylipäätään tuotannon läpimenoajat vaihtelevat henkilöiden, koneiden ja työvuorojen välillä. 

Vaikka tuotantoon olisi tehty suunnitelma, huomaamme, että muutoksissa suunnitelma ei yhtäkkiä enää olekaan ajan tasalla ja sama suunnitelma ei millään voi päteä joka tilanteeseen. Tämä taas heikentää työjärjestyksen optimointia, johon kuitenkin tulisi pyrkiä. 

Lisäksi on ymmärrettävä, että monivaiheisessa tuotannossa toiminta on synkronoitu keskenään. Muutos heijastelee pitkin tuotantoa ja vaikuttaa kaikkiin vaiheisiin. Syys-seuraussuhteita on hankala hahmottaa. Jos et pysty hahmottamaan, et pysty myöskään ohjaamaan ja optimoimaan. 

 

tuotannon suunnittelu

 

Yleisimmät tuotannonohjauksen ratkaisut Suomessa – ja niiden ongelma!

Yleisimmin Suomessa tuotannon suunnitteluun käytetään toiminnanohjausjärjestelmän karkeasuunnittelua, Exceliä, iäkkäitä hienokuormituslisäosia, sääntöpohjaisia hienokuormitusohjelmia, liitutaulua tai ei mitään työkalua.

Käytti näistä edeltävistä mitä tahansa, yhteistä näille kaikille on se, että ihminen miettii, missä järjestyksessä työt tehdään. Ihminen järjestää työt mielensä mukaan. Biologinen ja matemaattinen fakta on, ettei ihminen pysty tuottamaan optimoitua suunnitelmaa – ja varsinkaan muutostilanteissa uutta sellaista sekunneissa. 

 

tuotannonsuunnittelu

 

Tekoäly tuotannonsuunnittelun apuna

Kaikkiin toiminnanohjausjärjestelmiin on integroitavissa tekoälyllä toimiva tuonnonsuunnittelu- ja hienokuormitusohjelmisto, SkyPlanner. SkyPlannerissa tekoäly optimoi tuotannon virtaamaan mahdollisimman tehokkaasti ja muutostilanteissa ohjelma antaa uuden tuotantosuunnitelman sekunnissa. Parasta on, ettei tekoälyn tarvitse oppia yrityksessä kahta vuotta, vaan sen saa käyttöön ensimmäisestä päivästä lähtien.

Yritys voi itse määrittää, missä määrin se haluaa jatkaa vanhoilla toimintatavoilla toimimista ja millä asteella tekoälyä hyödynnetään. Tekoälyn käyttöön voidaan siirtyä vaiheittain. Ihminen ei kuitenkaan joudu missään vaihessa rengin rooliin, vaan on isäntä, jonka asettamat toiveet tekoäly pyrkii täyttämään prioriteettijärjestyksen mukaisesti.

 

Lopuksi

Teollisuuslaitos tuottaa enemmän ja toimitusvarmuus parantuu, kun sen työt ovat aikataulutettu optimaalisessa järjestyksessä toisiinsa nähden. Muista, että optimaalinen työjärjestys ei ole mielipidekysymys, vaan se on matemaattinen fakta.

Lataa maksuton webinaaritallenne ja näe, miten tekoäly toimii tuotannonsuunnittelussa käytännössä:

SkyPlannerin avulla löydät työjärjestyksen, jolla hallitset aloitusvalmiit työt, työjonot, valmistumisajat, materiaalit ja tuotannon käyttöasteen! Katso video:

Optimaalinen tuotannonsuunnittelu

 

 

 

 


Lataa webinaaritallenne

 

Takaisin blogiin