Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Järjestelmäintegraatiot - Hyödyt ja toteutus
25.9.2018 12:18

Järjestelmäintegraatiot - Hyödyt ja toteutus

Tyypillisesti toimistotyöläinen kiroaa sitä, jos joutuu kirjaamaan samoja asioita moneen paikkaan. Kun manuaalista näpyttelytyötä joutuu tekemään paljon, kasvaa myös virheiden mahdollisuus. Ajan voisi tosiaan käyttää muuhunkin kuin samojen asioiden toistamiseen tai virheiden korjaamiseen. 

Järjestelmät tarjoavat ratkaisuksi niiden välisiä liittymiä, järjestelmäintegraatioita. Järjestelmien väliset tiedonsiirrot mahdollistavat sen, että ohjelmat keskustelevat keskenään, halutut tiedot siirtyvät automaattisesti ja näkyvät reaaliaikaisesti valituille henkilöille. Esimerkiksi verkkokauppa-, kassa- ja viivakoodijärjestelmät sisältävät yleensä avoimet rajapinnat, jolloin niiden integroiminen toiminnanohjausjärjestelmään on mahdollista.

Nykyaikaisista järjestelmistä saadaan monipuolisesti ulos myös automaattisesti päivittyviä Exceleitä tai muita raportteja. Jos vaikkapa päämiehesi vaatii määrämuotoisen Excelin täyttöä, saadaan luvut oikein rakennettujen liittymien kautta päivittymään automaattisesti ilman manuaalista työtä. Esimerkiksi Visma.net ERP -järjestelmä on tunnettu sen erinomaisen kattavista Excel ja PDF-tuonneista. Saat ne tiedot automaattisesti järjestelmästä pihalle, mitä tarvitsetkin.

 

Liittymien variaatiot

Liittymiä on erilaisia, näistä esimerkkinä API-liittymät, perinteiset tiedostoliittymät, suorat tietokantayhteydet ja WebService-rajapinnat. Vanhoissa ohjelmissa on yleistä, että ne tarjoavat tiedonsiirtoliittymiä tai suoria tietokantayhteyksiä. Nykyaikaiset järjestelmät sisältävät jo valmiiksi monipuolisesti erilaisia liittymämahdollisuuksia. Pilvipalveluiden kohdalla kyse on käytännössä aina WebService tai API-rajapinnoista. 

AdobeStock_193146119Liittymän valitseminen ja rajapintojen luominen vaatii ymmärrystä asiasta. Ei ole yksiselitteistä totuutta, mikä olisi aina helpoin ja toimivin tapa toteuttaa integraatiot. Käytännössä kaikki saadaan tekemään mitä vaan periaatteella "koodari koodaa". Valinnassa pitää huomioida järjestelmien tarjoamat valmiit mahdollisuudet ja toki myös tekijän osaamistaso. 

Nykyaikaisten järjestelmissä etuna on se, että ne sisältävät valmiiksi rakennettuja ja monipuolisia liittymiä. Tällöin liittymien käyttöönotto tulee todennäköisesti myös halvemmaksi. Räätälöinneille tulee aina hintaa, rajapintojen kohdalla usein paljonkin. Nykyaikaisissa järjestelmissä käyttöönottojen hintalappu jää tässä kohtaa pienemmäksi, sillä ohjelma sisältää valmiit liittymät, jolloin räätälöintejä ei tarvita.

 

Järjestelmäintegraatioiden toteuttaminen

Koska liittymien kohdalla vaaditaan teknistä ymmärrystä, kannattaa järjestelmäkumppanilta osaamistaso varmistaa. Hyvä järjestelmäkumppani on kantaa vastuun rajapintojen toteuttamisesta ja toimivuudesta. Käytännössä asiakkaan tarpeet kartoitetaan yhdessä. Tarvittavat rajapinnat määritellään joko asiakkaan kanssa tai asiakkaan kolmannen osapuolen edustajien kanssa. Luotettava järjestelmäkumppani antaa tämän jälkeen arvioin toteutusaikataulusta ja kustannuksista.

Sinun ei itse tarvitse välttämättä ymmärtää teknistä puolta. Riittää, että tiedät, millaisia vaatimuksia liiketoimintasi asettaa järjestelmälle. Mihin järjestelmän tulisi taipua? Me Rauhalassa olemme toteuttaneet järjestelmäintegraatioita jo vuosia. Ohjelmistopalvelumme järjestelmät ovat nykyaikaisia ja sisältävät monipuoliset integraatiomahdollisuudet. Lisäksi meillä on vanha tuntemus asiakkaidemme liiketoiminnasta ja tiedämme, millaiset ratkaisut tehostavat asiakkaan arkea ja lisäävät ohjelman käytettävyyttä.

Tutustu yritysohjelmistoihimme

Tarkista webinaaritarjontamme

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös aiemmat blogistekstimme:

 

Takaisin blogiin