Toiminnanohjaus herättää erilaisia mielleyhtymiä. Tässä blogissa toiminnanohjauksella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka kattaa niin logistiikan varastotoimintoineen kuin talouden ja palkanlaskennan pankkiyhteyksineen. Lisäksi kokonaisuuteen voidaan heittää vielä tietyille toimialoille tärkeä projektinhallinta, raportointi ja tiedonsiirto.
Useissa yrityksissä toiminnanohjauksen laaja kokonaisuus vaatii päivittämistä. Miten edetä, kun yrityksen on pakko vaihtaa toiminnanohjausjärjestelmä? Vanha ei vain yksinkertaisesti tue nykyisiä prosesseja millään tavalla.
Miten kääntää uusi lehti toiminnanohjauksessa?
Yrityksissä tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka voivat olla sisä- tai ulkosyntyisiä. Hitaat muutokset antavat yrityksille aikaa sopeutua. Usein hitaissa prosesseissa myös reagointi on hyvin hidasta. Päätöksentekoa venytetään turhan kauan ja ratkaisuja ei tehdä riittävän aikaisin. Nopeisiin muutoksiin on usein helpompi reagoida. Niissä ongelmana on kuitenkin helposti aiheutuva kiire. Muuttuvassa maailmassa järkevintä on rakentaa prosessi, joka kestää muutoksia. Toiminnanohjauksen, ERP-järjestelmän ja palveluntarjoajan oltava luonteeltaan dynaaminen. Valitse siis palaset, jotka kehittyvät liiketoiminnan mukana!
Olipa muutos ollut tiedossa pidempään tai ilmaantuipa se yllättäen, pakko on paras muutoksen ajuri. Isoja toiminnanohjauksen muutoshankkeita ei yrityksissä lähdetä toteuttamaan ilman, että se on välttämätöntä. Näin ollen, kun muutokseen reagoidaan, on kyse aina liiketoimintakriittisistä asioista.
Erityisesti uuden ERP-järjestelmän kohdalla seuraavat pelot ovat esteenä kehitykselle:
- uuden oppiminen väsyttää jo ennakkoon
- prosesseja ei haluta uudistaa
- muutosvastarinta on voimakasta
- projekti on yhden ihmisen vastuulla
- johto ei sitoudu ja näin ollen henkilöstökään ei sitoudu
- aikataulutus on epärealistinen
- kustannukset karkaavat
Pelkojen voittamiseen ohjaa mahdollisuus paremmasta tulevasta. Siksi muutostilanteissa riskien tiedostamisen lisäksi on tärkeä kartoittaa mahdollisuudet. Nykyaikaiset ERP-järjestelmät:
- vähentävät manuaalista työtä
- järkeistävät prosesseja
- kehittävät osaamista tähän päivään
- ovat helposti integroitavissa esim. verkkokauppaan
- mahdollistavat automaatiot tiedonsiirrossa
- vähentävät moninkertaista kirjaamista
- ovat käytettävissä missä ja milloin vain, päätelaiteriippumattomasti
- mukautuu kehittyvän ja kasvavan yrityksen tarpeisiin
- oma työnkuva kehittyy positiivisesti
Mitkä ovat toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamisen ensimmäiset askeleet?
Kun uutta toiminnanohjausjärjestelmää lähdetään harkitsemaan, tärkeää ei ole heti tietää, millainen minkäkin järjestelmän käyttöliittymä on ja mitä mistäkin napista tapahtuu. Tärkeää on ensin itse määritellä, missä yritys haluaa olla parempi ja tehokkaampi. Millainen vaikutus liiketoimintaan järjestelmän vaihdolla tulisi olla? Ole siis ennen kaikkea tavoiteorientoitunut.
Tiedonetsintään kannattaa ryhtyä. Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset heti perille siitä, mitä nykyaikainen toiminnanohjaus on.
-
Nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä eri käyttäjien silmin
- ERP-järjestelmän valinta – Opas hankinnan tueksi
Hyvin suunniteltuna ja oikean palveluntarjoajan valinnalla toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto voi olla ihan oikeasti positiivinen kokemus IT-hankkeesta.
Takaisin blogiin
Rauhalan ohjelmistoratkaisujen aamuvirkku johtaja, joka kehittää, motivoi ja kuuntelee. Monenlaista projektia on meneillään niin työssä kuin vapaa-ajalla. Harrastaa perheen ja ystävien lisäksi monipuolisesti liikuntaa, matkailua, sienestystä ja puutarhaa.