Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Toimiva etätyö vaatii käytännönjärjestelyjä
18.5.2016 10:12:31

Toimiva etätyö vaatii käytännönjärjestelyjä

Viiden vuoden kokemuksella voin sanoa, että etätyö on toiminut kohdallani hienosti. Tälläkin hetkellä, kuten n. 90% työajastani, istun omassa ”työhuoneessani”, yhdistetyssä vierashuoneessa.  Pöytäni on ehkä hieman epäsiisti, papereita sekaisissa nipuissa, toki ne ovat vähentyneet vuoden aikana yli puolella. Koira jaloissa nukkumassa ja toinen sohvalla. On hiljaista, radion sekä näppäimistön äänet ainoina. Häiriöitä ei siis tule, ei ainakaan ennen neljää, jolloin lapset tulevat hoidosta. Puhelin ehkä voi soida tai sitten ei, voin täysin keskittyä sihteerin tehtäviini.

Mitä etätyöläisenä välillä kaipaan, ovat sosiaaliset suhteet ja käytävä- ja kahvipöytäkeskustelut. Onneksi vähän helpotusta antavat kaksi kertaa vuodessa tapahtuvat Rauhalan työntekijäpäivät, jolloin kaikki kokoonnumme yhteen. Itse työnteossa ei mielestäni ihmeemmin näy eroa ns. toimistotyöntekijään. Meillä asiat on hoidettu siten, että työntekijänä saan keskittyä omiin tehtäviini, vaikka työskentelisin missä ja milloin tahansa.

 

Miten etätyö on tehty kohdallani toimivaksi?

  • Microsoft Skype for Business: Saan työkaverin olkapääni yli kurkkimaan. Työkaverini soittaa minulle esimerkiksi sopimusmuutoksista. Voimme napata nopeasti ja vaivattomasti etäyhteyden toisiimme Skypellä.  Ohjelma mahdollistaa sen, että jaamme työpöytämme toisillemme. Homma käy sujuvasti, kun kumpikin näkee, mistä puhutaan. Skypellä olen myös mukana palavereissa ja koulutustilaisuuksissa.
  • M-Files: Dokumentit ovat sujuvasti ja luottamuksellisesti kollegan käytössä. Näin eivät paperimapit vie tilaa. Yhteisessä käytössä olevat dokumentit ovat aina helposti löydettävissä ja ajan tasalla.
  • Microsoft Office 365: Kaikki tietotyön kannalta oleellinen on saatavillani tässä pilvipalvelussa. Koulutustilaisuudet poikkeuksetta nauhoitetaan ja jaetaan O365 kautta. Saan siten itse valita, koska ja missä pätkissä katson koulutukset. O365 kautta myös toimiva sähköpostipalvelu on aina saatavilla. Lisäksi pilvipalvelun avulla Officen toimisto-ohjelmien (Word, Excel, PowerPoint…), uusimmat versiot ovat käytössäni, kun päivitykset tapahtuvat automaattisesti.
  • Työteho: Työajan hallinta -ohjelmassa erityisesti työaikojen, ylitöiden ja liukumien seuraaminen ovat itselle tärkeitä mittareita. Mielestäni on hyvä tietää työaikani, vaikka laki ei sitä velvoitakaan etätyöntekijöiltä. Lisäksi esimieheni saavat tarvittaessa infoa työajoistani. Työteho on yksinkertainen, helppokäyttöinen ja toimii mobiilissakin.
  • Sympa HR: Työsuhteeni asiat, kuten sopimukset, ovat yhdessä paikassa koottuna. Näen kätevästi lomaoikeuteni ja voin suoraan esimieheltäni toivoa minulle sopivaa loma-aikaa.
  • Rauhalan Konesali- ja käyttöpalvelut: Meillä onneksi ei suutarin lapselta puutu kenkiä :) Voin luottaa, että koneellani viimeisimmät tietoturvapäivitykset, turvallinen yhteys palvelimelle, varmistukset, tarvittavat ohjelmat jne. ovat kunnossa. Tekninen tuki pitää hyvää huolta niin, että kone, ohjelmat ja yhteydet toimivat varmasti.

Etätyön mahdollistaminen on luottamusta työnantajalta. Vastaavasti työntekijänä etätyö on vastuun ottamista ja halua olla luottamuksen arvoinen. Itselleni etätyö on sopinut ja uskon, että sopeutumisessa on paljolti vaikuttanut luonteeni lisäksi tekemisen sujuvuus.

 

Mikäli halut apua etätyöjärjestelyissä Ota yhteyttä
Lue myös blogi Etätyön johtaminen organisaatiossa

 

Takaisin blogiin