Rauhalan blogi
 • Etusivu
 • Blogi
 • Ymmärrä yrityksen taloushallinto oikein – Nykyaikaisten termien suo
6.4.2020 14:06

Ymmärrä yrityksen taloushallinto oikein – Nykyaikaisten termien suo

Enää ei ole uusi juttu, että taloushallinnossa puhutaan automaatioista, tekoälystä, robotiikasta ja taloushallinnon roolin muuttumisesta konsultoivampaan suuntaan johdon sparraajaksi. Tästä on puhuttu jo vuosia.

Kun aikoinaan uutta asiaa yritettiin määritellä, ryhdyttiin sitä kutsumaan sekavasti erilaisilla termeillä. Jotta asia selvenisi paremmin kaikille taloushallinnon ammattilaisille, käydään termien viidakkoa läpi.

Hyödyntääkö nykyaikainen yrityksen taloushallinto tekoälyä vai tilastomatematiikkaa?

Vaikka taloushallinnon sektorilla on pitkään hypetetty tekoälyä, on kyse enemmänkin tilastomatematiikasta: 

 • Tekoäly ei osaa soveltaa tai keksiä itsenäisesti mitään, vaan noudattaa tarkasti määriteltyjä kaavoja, miten toimia. 
 • Tilastomatematiikassa isoista aineistoista haetaan tilastollisia todennäköisyyksiä. Jos esim. toimittajan A ostolasku on tiliöity sata kertaa tietyllä tavalla, todennäköisesti se tiliöidään seuraavan laskun kohdalla samoin tai ainakin tilastomatematiikkaa hyödyntävä taloushallinto-ohjelma voi näin ehdottaa.

Sähköinen ja digitaalinen taloushallinto eivät ole toistensa synonyymejä:

 • Digitaalisessa taloushallinnossa järjestelmä hyödyntää kaiken mahdollisen  sisään saapuvasta tai käsin syötetystä tiedosta. Digitaalinen taloushallinto-ohjelma ei kysele enää tietoja, jotka aineiston puolesta ovat jo tiedossa, esimerkiksi summia, päivämääriä tai henkilötietoja.
 • Sähköisestä taloushallinnosta hyvä esimerkki on korttiostojen kuittirumba. Saat ehkäpä laskun sähköiseen muotoon, mutta ohjelma ei osaa tulkita laskun kuvaa, vaan joudut syöttämään tiedot käsin itse.

Lue lisää sähköisen ja digitaalisen taloushallinnon eroista täältä.

Automaattinen ja automatisoitu taloushallinto ovat eri asioita:

 • Automaattinen tarkoittaa täysin ilman ihmistä tapahtuvaa, alusta loppuun asti automaattisesti suorittuvaa toimintoa.
 • Automatisoitu toiminto muodostaa ihmiskäyttöön valmisteltua aineistoa. Automatisoidut toiminnot tekevät asioita osittain valmiiksi, mutta ihminen joutuu esimerkiksi poikkeustilanteissa koskemaan valmisteltuun aineistoon ja vaikkapa manuaalisesti korjaamaan asioita.

Robotiikan ja prosessiautomaation hyödyntäminen taloushallinnossa

 • Ohjelmistorobotiikalla ymmärretään ohjelmien käytön robotisointia. Aiemmin manuaalisesti käytetyn ohjelman robotisoinnissa ohjelman päälle rakennetaan ikään kuin käsikirjoitus (tekniseltä termiltään skripti), joka ihmisen tavoin ja ihmisen puolesta klikkailee ohjelmiston eri toimintoja. 
 • Prosessiautomaatio on aitoa automatiikkaa. Prosessiautomaatiota hyödyntävät taloushallinto-ohjelmat on alusta asti kehitetty toimimaan ilman manuaalisuutta ja ihmisen klikkauksia.

Robotiikan ongelma on se, ettei käyttämäsi kirjapito-ohjelman ohjelmistotalo tiedä yrityskohtaisesti lisätyistä skripteistä mitään. Ohjelmistopäivityksen tullessa skriptit saattavat mennä rikki, jolloin prosessi ei toimi, kuten se luotiin toimimaan. Siksi on parempi käyttää taloushallintoon järjestelmää, joka alusta asti on rakennettu aidon automatiikan pohjalta prosessiautomaatiota hyödyntäen. 

 

Yrityksen taloushallinnon nykyaikaistamisen pohjana ei ole trendi vaan talousvastaavien arjen helpottaminen

Asioita ei kannata tehdä siksi, että ne olisivat sitä "kuuminta" juttua tällä hetkellä. Taloushallinnon nykyaikaistamisen pohjalla on sinun arkesi helpottaminen. Jo tällä hetkellä suuri joukko niistä töistä, joita teet manuaalisesti, voidaan automatisoida. 

Tässä muutama vinkki, mistä saat lisätietoa:

 

Lataa webinaaritallenne: Automaatiot taloushallinnossa – Onko rutiineissa järkeä?

Automaatiot taloushallinnossa

Mitä taloushallinnosta voidaan jo automatisoida? Kyseenalaista omat rutiinisi ja perehdy siihen, mitkä asiat voidaan hoitaa jo helpommin.

Katso video

 

 

Lataa webinaaritallenne: Digitaalinen vai sähköinen taloushallinto? 

digitaalinen vai sahkoinen taloushallinto


Sähköisyys ei ole samaa kuin digitaalisuus. Kuule laajemmin eroista. Kumpi sopii näistä paremmin yrityksesi taloushallinnon hoitamiseen?

Katso webinaaritallenne

 

 

Lue aiemmat blogimme:

 

Tutustu nykyaikaiseen taloushallinto-ohjelmaan, Fennoaan.

Tutustu Fennoaan

 

Takaisin blogiin