Kiire on kaikilla. Taloushallinnossa kiire syntyy kasvavista asiakasmääristä, tapahtumamääristä ja myös tehottomista työvälineistä. Siksi omaa työpäivää ja arkirutiineja on välillä hyvä pysähtyä miettimään ja tarkastella niitä ikään kuin ulkopuolelta: "Onko rutiineissani mitään järkeä?"
Olet ehkä kuullut ajatuksen siitä, että kirjanpitäjän ammatti katoaa, koska tekoäly ja robotiikka tekevät työt. Mutta eiväthän kirjanpitäjät mihinkään katoa. Työn luonne toki muuttuu, niin kuin lähes jokaisen muunkin työ nykyaikana.
Digitalisaation johdosta kirjanpitäjille ja yritysten talousosastoille asetetaan vaatimus, ehkä jopa paine, konsultoivasta roolista. Konsultoivaa roolia et kuitenkaan ikinä voi saavuttaa, jos teet kaikki työt ja rutiinit samaan, vanhaan tyyliin. Jos tilinpäätös oli tänä keväänä työläs saada valmiiksi, se on yhtä työläs ensi keväänä, ellei muutoksia prosessiin tehdä. Ongelma on siis pikemminkin se, pystyykö kirjanpitäjä hoitamaan alati kasvavien yritysten kasvavan tapahtumavyöryn ja samalla omaksumaan vaatimusta konsultoivasta roolista.
Kirjanpitäjillä on siis selkeä tarve tehostaa työpäiväänsä. Automaatio on tähän ystävä, ei vihollinen. Luotettava automaatio hoitaa rutiinit puolestasi, jolloin taloushallinnon prosessit nopeutuvat merkittävästi ja sinulle vapautuu aikaa. Automaation avulla voidaan tehostaa työnkuvaa, kun rutiinit siirretään soveltuvilta osin luotettavan automaation hallintaan. Ja ihan oikeasti ne rutiinityöt meitä usein eniten ärsyttävätkin. Jos samalla työhyvinvointisi kohenee, mikäs sen parempaa.
Miten taloushallinto löytää oikean digitaalisuuden asteen?
Toimi seuraavasti:
1. Listaa omat rutiinityösi, joista haluaisit päästä eroon.
2. Tutki nykyaikaisia kirjanpito-ohjelmia ja perehdy niiden ominaisuuksiin. Tähän kartoitukseen voit pyytää apua myös asiantuntijalta.
3. Peilaa, syntyykö omaan työhön lisäarvoa, jos tietyt rutiinit saadaan automatisoitua. Jos esimerkiksi syötät yrityksen ostolaskuja käsin ostoreskontraa, tarkastuskiertoon tai käsin pankkiin maksuja, automaatio voi tehdä kaikki nämä puolestasi. Valitse ne asiat, jotka tuntuvat parhaalta. Kaikki automaatiot eivät sovi kaikille.
4. Tärkeää onnistuneissa kehitys- ja järjestelmähankkeissa on "me henki". Johdon on oltava sitoutunut ja taloushallinto on tärkeää ottaa mukaan valintaprosessiin.
Automatisoidun kirjanpito-ohjelman hyödyt
Paperittomuus: digitaalinen taloushallintojärjestelmä mahdollistaa paperittomuuden. Mitään ei tarvitse arkistoida tai raportoida paperille. Pääset eroon mapeista.
Nopeuttaa raportoinnin valmistumisen äärimmilleen: Ostolasku näkyvät välittömästi kassavirtaennusteessa - kukaan ei joudu päivittämään "näytä nykyinen tilanne minulle" -napeilla näkymää.
Tuloslaskelma eli kuukausitulos valmistuu ennätysvauhtia, jolloin tiliöintien tekeminen on nopeampaa kuin että ne mapista syötettäisiin kirjanpitoon. Laskuaineistot, kuitit, laskut, tiliotteet ovat kaikki valmiiksi ohjelmassa.
Kokonaisvaltainen tehostuminen - muutos koskettaa monia. Johto seuraa raportointia itsenäisestä ja vaikkapa tilintarkastaja pystyy siirtämään digitaalisen tilinpäätöksen tositeaineiston vaivattomasti.
Lisäapua täältä
Mitkä kaikki rutiinit digitaalinen kirjanpito-ohjelma voi jo automatisoida? Voiko automaatioihin luottaa? Kuuntele huippusuositun webinaarimme tallenne.
Automaatiot taloushallinnossa – Onko rutiineissa järkeä?
Tallenne on maksuton ja sen lataaminen ei sido sinua mihinkään.
Myös aiemmat blogimme auttavat:
- Aika analysoida talouden lukuja
- Digitaalinen taloushallinto toimii myös kasvun vauhdittajana
- Automatisoitu kirjanpito-ohjelma - Robotit tulevat, oletko valmis?
- Kirjanpito ja palkanlaskenta samassa vai eri järjestelmässä?
Takaisin blogiin
Rauhalan ohjelmistoratkaisujen aamuvirkku johtaja, joka kehittää, motivoi ja kuuntelee. Monenlaista projektia on meneillään niin työssä kuin vapaa-ajalla. Harrastaa perheen ja ystävien lisäksi monipuolisesti liikuntaa, matkailua, sienestystä ja puutarhaa.