Rauhalan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Ilmainen virustorjunta vs. maksullinen virustorjunta
17.10.2018 11:43

Ilmainen virustorjunta vs. maksullinen virustorjunta

Googlesta etsimme tietoa. Tiesitkö, että "ilmainen virustorjunta" ja sen rinnasteiset hakusanat saavat tuhansia hakuja kuukaudessa. Omat päätelaitteet (puhelimet, tietokoneet, tabletit) halutaan suojata, mutta ilmaiseksi. Onko ilmaisohjelmista yritystasolla mihinkään? Mitä eroa niillä on verrattuna maksullisiin virustorjuntapalveluihin, kuten F-Secureen, jonka puolueeton testaaja, AV-test, on todennut useaan otteeseen yhdeksi parhaista tietoturvaohjelmista?

 

Ilmaisen ja maksullisen virustorjunnan ero

Ilmaistuotteet ovat usein pelkkiä av-ohjelmia, joiden torjunta perustuu pitkälti koneelle ladattaviin virustunnisteisiin. Ohjelmaan on syötetty tieto jo entuudestaan jonkun tunnistamista ja olemassa olevista viruksista. Kun uusia viruksia ja haittaohjelmia tulee, täytyy ohjelman ylläpitäjän syöttää tieto näistä virustietokantaan. Tämän jälkeen ylläpitäjän on jollain tapaa informoitava ohjelman käyttäjiä siitä, että näiden tulisi päivittää ohjelmaversio uusimpaan, jotta suojaus tulleita viruksia vastaan toimii. Jos käyttäjä jättää päivitykset tekemättä, ei ohjelma pysty suojaamaan uusimmilta uhilta.

Yrityksille ilmaisohjelman ongelma on nimenomaan sen päivittymishitaus. Ohjelma on aina aikaansa jäljessä. Päivittäin syntyy uusia haittaohjelmia, joita vastaan tulisi suojautua, mutta ohjelma ei pysy perässä.  Verkkohyökkäysten määrä kasvaa räjähtävällä vauhdilla, joten viruksia vastaan ei ole ainoastaan hyvä vaan välttämätön suojautua. Tutkimuksen mukaan vuonna 2016 kiristyshaittaohjelmien sähköpostihyökkäysten määrä kasvoi 6000 %. Ilmainen virustorjunta jättää liikaa aukkoja tietoturvaan, jolloin se ei riitä päätelaitteiden suojaamiseen.

Maksullinen virustorjunta (esim. jo edellä mainitun F-Securen tuotteet) sisältää toki av-ohjelman, mutta lisäksi paljon muuta. Se hyödyntää virusten torjumiseen keinoälyä ja koneoppimista.  Käytännössä F-Securen virustorjuntaohjelmat "haistelevat" mm. tiedostoja ja verkkoliikennettä. Mikäli ohjelma havaitsee epäilyttävää toimintaa, ryhtyy se automaattisesti toimenpiteisiin. Se päivittää ja kehittää itseään jatkuvasti, eikä vaadi ihmistä virustietokannan ylläpitämiseen. Näin virustorjunta pysyy ajan tasalla. 

F-Securen virustorjuntaohjelma suojaa webbikäyttöä sulkemalla mm. pääsyn haitta- ja kalastelusivustoille. Samalla se rajoittaa haitallisen sisällön näkymistä. Ilmaiset virustorjuntaohjelmat harvoin sisältävät tätä ominaisuutta tai jos sisältävätkin, on se lisämaksullinen palvelu. 

F-Securen Sofware Updater -toiminnon avulla saat käyttöösi aina kaikkien ohjelmistojesi uusimmat versiot. Software Updater huolehtii, että tietokoneissa ei ole puuttuvia ohjelmistopäivityksiä tai vanhentuneita sovelluksia. Toiminta pitää päälaitteet automaattisesti päivitettynä haavoittuvuuksia vastaan. 

Tiivistetysti voidaan todeta että ilmaisen ja maksullisen virustorjunnan ero on ohjelmien päivittymisnopeus ja -valmius, joka vaikuttaa suoraan ohjelman kykyyn suojata. Tunnettujen valmistajien maksulliset tietoturvaohjelmistot luovat nopeasti muuttuvassa maailmassa turvaa yrityksille automaatioiden ja keinoälyn avulla.

 

Virustorjunnan hinta

On tärkeää, että maksullinen virustorjunta ei ole sama asia kuin kallis virustorjunta. Hinnat pyörivät muutamassa eurossa per käyttäjä per kuukausi. Moni on varmasti joutunut pulittamaan kiristyshaittaohjelmalle enemmän euroja kuin se, että olisi maksanut suojauksesta niitä vastaan.

 

Virustorjunta palveluna

Yritys voi hoitaa tietoturva-asiat itse, mutta aina se ei ole järkevää. Tietoturvan hoitaminen vaatii asiantuntemusta, eikä jätä veikkailuille varaa. Kolme syytä, miksi IT-kumppania kannattaa hyödyntää:

1) Maksullisen virustorjunnan kohdalla on tärkeä muistaa, että yrityksille ja kuluttajille on olemassa eri tasoiset ohjelmat. IT-kumppanin avulla yrityksesi varmistaa sen, että saat yritystason suojaa, mutta et maksa turhasta vaan käyttötarpeen mukaan.  

2) IT-kumppani näkee asiakashallintaportaalin kautta yrityksesi kaikkien päätelaitteiden tietoturvatilan. Näin voidaan varmistaa, että suojaukset toimivat ja päivitykset ovat ajan tasalla. 

3) IT-kumppani ymmärtää tietoturvan eri ulottuvuudet ja näkee kokonaisuuden. Virustorjunnan lisäksi oleellinen osa tietoturvaa ovat palomuurilaitteet, varmuuskopioinnit ja turvallinen sähköpostiliikenne

Rauhalan OnCloud-palvelut tarjoavat yrityksille tietoturvaa palveluna... tai itseasiassa, paremmin sanottuna, tarjoamme "vähemmän murheita ja parempia yöunia!".

 

 

Lisätietoa avuksesi

 

PK-yrityksen tietoturva

 

Lataa PK-yrityksille suunnattu opas tietoturvasta. Näin se pitää järjestää!

Kaikki, mitä yritysten tulisi tietää tietoturvasta ja sen ylläpidosta!

Lataa opas

 

Voit myös keskustella asiasta suoraan asiantuntijoidemme kanssa:

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

 

Takaisin blogiin